Kosár

Ismerje fel és kezelje időben az Achilles-ín gyulladást WALDLAUFER cipőben!

Achilles-ín fájdalom
Az Achilles-ín fájdalom, az egyik leggyakoribb túlterhelésből adódó sérülés. A test tűrőképességén felül végzett futás, ugrás, gyors irányváltoztatásból álló sportok, mind rizikofaktorai egy idővel bekövetkező Achilles problémának. Tévhit azonban, hogy ezek a panaszok csak a túlhajszolt sportolással vannak összefüggésben. Számos egyéb, sportolástól független, hétköznapi kiváltóokai is lehetnek, amire nem is gondolna. De mi áll az Achilles-ín gyulladás hátterében, hogyan alakulhat ki és milyen módszerekkel lehet kezelni? Ennek járunk utána cikkünkben…

Ismerje meg közelebbről az Achilles-int!

Az Achilles-ín, másnéven lábikrain, az emberi test legnagyobb és legerősebb ina, ami a vádli két legnagyobb izmát köti össze a sarokcsonttal. Éppen ezért legfőbb feladata a lábfej billentése és tartása. Ebből adódik tehát, hogy óriási szerepe van minden, lábbal végzett mozgási folyamat kivitelezésében a járástól kezdve, a futáson át, az ugrásig. Sőt! A lábujjra állás mechanikáját is az Achilles-ín vezényli. Vigyázni kell azonban rá…

Hiszen erőssége ellenére az Achilles-ín korlátozott vérellátása és nagy feszültsége miatt, hajlamos a sérülésekre. Nem csoda, hiszen rengeteg terhelést visel el nap mint nap, nem beszélve a terheléseken felüli bántalmak korrigálásáról, mint a rossz cipőválasztás vagy az ütődések és rándulások. Érdemes tehát gondosan óvni egészségét hiszen, ha egyszer megtörténik a baj, akkor nagyon nehéz működőképességét visszaállítani a helyes állapotba. De milyen panaszokkal is járhat egy Achilles-ín gyulladás?

Achilles-ín magyarázó

Ismerje fel a tüneteket!

Ahhoz, hogy biztos legyen benne, hogy Achilles-ín gyulladásban szenved, tudnia kell milyen panaszokkal is jár pontosan egy ilyen betegség. Minden esetben érdemes a fájdalom erősségére koncentrálni, hiszen az határozza meg a probléma pontos mértékét. Ha reggelente, vagy hosszabb pihenés után, merev a lábszára és sugárzó, szúró fájdalmat érez a sarkában, szinte biztos, hogy lábikra panaszról van szó. Emellett a következő teszt is érzékelteti a problémát…

A sarokcsúcsától körülbelül 3 centiméterrel feljebb található ponton nyomja meg a lábát! Ha érzékenységet, duzzadást tapasztal, könnyen lehet, hogy Achilles-ín gyulladásról van szó. A legfontosabb, hogy legyen résen, hiszen egy ilyen alattomos betegségnél a következőket is tapasztalhatja…

A fájdalom a láb átmozgatásától és a mozgás okozta terheléstől átmenetileg elmúlhat. Ilyenkor azt hiheti minden rendben van és véget értek a panaszok. Ez sajnos azonban nincs így. A mozgás hatására az ín bemelegszik, megnyúlik, így a feszült állapot feloldása hatására az ínfájdalom egy kevés időre elmúlhat. Ahogy azonban pihenésre kerül a sor, az ín újra bemerevedik és visszatér a kínzó érzés. Éppen ezért érdemes komolyan venni a tüneteket. Ha hanyag módon nem kezdődik el a gyulladás kezelése, később sokkal komolyabbá is válhat a probléma, felléphet a részleges vagy akár a teljes ínszakadás is. De mik is okozhatják a lábikrát érintő panaszokat?

Achilles-ín fájdalom

Mi áll a fájdalom hátterében?

A panaszok fakadhatnak megerőltetésből és egyszerű hétköznapidolgokból, amikre nem is gondolna. A fizikai igénybevétel egyértelmű rizikó faktor, hiszen a túlterhelés, rándulás, vagy a sportolás előtti bemelegítés hiánya is okozhat fájdalmat. De tudta, hogy egy ártalmatlan utcai séta is felelős lehet az Achillest érintő gyulladásért?

Elég csak egy rossz cipő folyamatos, elnyűtt használata és máris kész a baj! A láb statikáját megbontó lapostalpú, vagy magassarkú divatcipők nagyobb károkat okozhatnak hosszú távon, mint gondolná. Természetesen ez fokozottan igaz akkor, ha már olyan meglévő anatómiai lábelváltozásai vannak, mint például a lúdtalp. Ilyen esetben az Achilles-ín gyulladás kockázata megnő, a rossz cipőválasztás pedig nemhogy késleltetné vagy megakadályozná, de még fel is gyorsítja a folyamatokat. Pontosan ezért a legfontosabb a prevenció!

Járjon WALDLAUFER kényelmi cipőben és előzze meg a Achilles-ín gyulladást!

Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő cipőválasztás fontosságát. Ahogy számos más mozgásszervi megbetegedés megelőzésében, úgy az Achilles-ín gyulladás elkerülésében is mérvadó az ideális cipő megtalálása. A talpbetét és a láb rögzítése mellett a cipő talpának magassága is fontos tényező. Az Achilles-ín számára a 3-5 cm-es talpmagasságú cipők a legideálisabbak. Egy ilyen cipő megfelelően nyújt támaszt a túlfeszülés, illetve a rövidülés ellen.

Waldlaufer kényelmi cipő achilles gyulladásra

A WALDAUFER kényelmi és gördülő talpú cipői pont ezért számítanak jó választásnak, akár már egy meglévő probléma kezeléséről, akár a fájdalom megelőzéséről beszélünk! Amennyiben már a panaszok előtt, minőségi, egészségügyileg megfelelő kialakítású WALDLAUFER kényelmi cipőt választ, elkerülheti az Achilles-ín sérüléseit. Az ideális talpmagasság leveszi a terhelést lábáról, tompítja a kemény útburkolat okozta erőhatásokat, ezáltal megvédi az ízületeket.

Ha pedig beszerezte ideális kényelmi cipőjét, szigorúan tartsa be az alábbi pontokat:

  • mozgás és sportolás előtt kötelező a bemelegítés!
  • sportolást követően mindig szakszerűen nyújtsa le vádliját!
  • ha most kezdené el az életmódváltást, figyeljen a fokozatosság elvére. Naponta, hetente emelje az edzések intenzitását, a séták hosszát!
  • ha fájdalmat érez a boka vagy a vádli tájékán, hagyja abba a mozgást és egy kis masszírozással, lazítással enyhítse a panaszokat!

De akkor se csüggedjen, ha már fájdalmakkal küzd…

WALDLAUFER gördülő talpú cipő az Achilles-ín gyulladás kezeléséért

A probléma jelentkezésekor, először is, a lehető leghamarabb csökkentenie kell az Achilles-ínre ható folyamatos terhelést.

A javasolt kezelési módok alkalmazása mellett szerezzen be egy WALDLAUFER gördülő talpú cipőt! A gördülő, ívelt talpú cipők lényege ugyanis, hogy a káros nyomásterhelést mérsékeljék. Az így létrejött nyugalmi pozícióban jelentősen csökken a sarokra és a lábujjakra irányuló túlterhelés, ami enyhítheti az Achilles-ín gyulladás fájdalmas tüneteit. Sőt!

Waldlaufer kényelmi cipő achilles gyulladásra

A gördülő talpszerkezet anatómiailag helyesen támasztja alá a lábboltozatot, így viselése korrigálhatja a lúdtalpat és a bokasüllyedést, amik az Achilles-ín gyulladás kialakulásának rizikofaktorai közé tartoznak. Gördülő cipőben tehát újra felfedezheti a fájdalommentes mozgás örömét, ami egy boldogabb, minőségibb életet biztosít az Ön számára is!

Ha pedig már beszerezte Waldlaufer gördülő talpú cipőjét, jöhet a többi lépés:

  • Használjon gyulladáscsökkentő krémeket!
  • Ha szükséges hordjon bokarögzítőt, vagy fáslit!
  • Járjon fizikoterápiára és gyógytornára!
  • Mindenekelőtt pedig, pihentesse sokat a lábát, és akkor se terhelje túl, ha már úgy érzi, véget ért a gyulladás!
  • Makacs, elhúzódó panaszok esetén, mindenképpen forduljon orvoshoz!

A legfontosabb pedig, hogy sose feledje….

Lába egészségére fokozottan szüksége van, hiszen ez biztosítja a mozgásszabadságot és az örömmel teli, színvonalas életet. Érdemes tehát időben befektetnie egy minőségi, egészségügyileg ideális gördülő talpú, vagy kényelmi cipőbe. A legjobb pedig, hogy a mai kreatív formatervezésnek köszönhetően nemcsak kényelmes, de stílusos is lesz választott lábbelije. Járjon egy lépéssel a fájdalom előtt, hogy többé semmi se állhasson útjában álmai beteljesítésének!