Kosár

Hogyan tisztítsa cipőjét szakszerűen?

megfelelo cipoapolas blog tartalom 1170x700 1
Ha meg akarjuk óvni új lábbelinket, és akár évekkel meghosszabbítani az élettartamát, akkor sokkal többet kell vele törődni, mint gondolnánk. Rendszeresen tisztítani és ápolni kell, ha szeretnénk, hogy cipőnk még évekig jó szolgálatot tegyen. Számos különböző cipőápoló szerrel találkozhatunk ma már a boltokban, de sajnos még mindig sokan tanácstalanok, hogy melyik anyaghoz, milyen tisztítószert érdemes beszerezniük.

Ha eddig Ön is úgy állt a cipőtisztításhoz, hogy elég egy nedves ruhával letörölni a látható szennyeződést, akkor jelentősen lerövidítette kedvenc lábbelijének élettartamát. Már az új cipőnk megvételekor érdemes egy jó minőségű cipőápolót beszerezni hozzá, és még az első használat előtt lekezelni vele, ami egy védőréteget képez az anyag felületén, így megóvhatjuk lábbelinket a szennyeződésektől. A cipőápolás esetén fontos tudni, hogy milyen bőrrel van dolgunk, hiszen a bőrök típusai alapján használhatjuk a megfelelő krémet, sprayt. Az ápolószereket mindig vékony rétegben kell felhordani a cipő felületére, és az előírt száradási időt pontosan betartani.

A cipő bőrök leggyakoribb típusai: fedett bőr, velúrbőr, nubukbőr, magasfényű bőr, lakkbőr, zsírbőr.

■ Fedett bőr, box bőr tisztítása: Fedett bőr, box bőr tisztítása: sima felületű selyemfényű bőr. A leggyakoribb bőrtípus, aminek az ápolása igen egyszerű. A bekoszolódott, nedves cipőt puha kefével tisztítsuk meg, majd ezután jöhet a bőrápoló anyag. A fedett bőrt több krémmel is lehet ápolni, mint pl. waxos krémek, természetes méhviasz, bőr balzsam vagy a cipő színével megegyező paszta. Bekenés után puha ruhával polírozhatjuk a cipőt.

■ Velúr-, nubuk bőr tisztítása: mindkét típus „bolyhozott” tapintású hasított bőr.Kezelésük kicsit nehezebb, de a megfelelő ápolószerekkel jelentősen megnövelhetjük az anyag élettartamát. Általános tisztításhoz a száraz gumikefe, illetve velúr kefe engedhetetlen kelléke a cipőnek. A foltok eltávolítására gumiradír, különféle habok vagy gélek használhatók. A velúrbőrt színfrissítő spray-vel is lekezelhetjük, továbbá impregnáló spray alkalmazásával biztosíthatjuk a vízhatlanságot.

Hogyan tisztítsa cipőjét szakszerűen?

■ Magasfényű-, brush bőr tisztítása: csillogó fényű bőr, nem összekeverendő a lakkbőrrel. A magasfényű bőr felületét megtapintva inkább bőrös jelleget észlelhetünk, míg a lakkbőrnél a műanyag hatás dominál. Nem túl kényes bőrtípus, ápolása megegyezik a fedett bőrrel.

■ Lakkbőr tisztítása: A bőr felületét csillogó lakkréteg borítja. Tisztításához nedves rongy és puha szőrű kefe ajánlott. Ápolására használhatunk oldószermentes lakk krémet, lakkbőrápoló olajat. A cipő színének felfrissítésére ajánlott cipőkrémet is választani. A szennyeződésektől puha kefével tisztítsuk meg, majd puha ruhával fényesíthetjük.

■ Zsíros/vixos/durábel bőr tisztítása: Olajos tapintású bőr anyag, ami lehet nubuk bőr és fedett bőr is. Nagyon érzékeny bőr típus, amin minden karcolás meglátszik. A bőr zsírosságát képes elveszteni, amit érdemes olajos ápolószerekkel pótolni. A tisztítása hasonló a fedetlen bőréhez, szintén végezhetjük sárkefével, nedves ronggyal, bőrradírral. A vízállóságát impregnáló folyadékokkal lehet szinten tartani, illetve javítani.

■ Textil cipő tisztítása: Leginkább a sportcipők népszerű anyaga. Nem túl kényes anyag. Tisztítására bőrradírt, textil tisztítóhabot vagy gélt érdemes használni. A textil ápolására speciális ápolóhab és lanolin tartalmú folyadék a legjobb választás. Érdemes lehet még nedvesség- és szennytaszító hatású impregnáló sprayt használni.

A cipők belsejére is megfelelő figyelmet kell fordítani. Ha netán elszíneződött, használjunk ecetes vizet, ami nem csak a sárgás elszíneződést, de a kellemetlen szagokat is el tudja távolítani. A baktériumok és a kellemetlen szagok megelőzésére használhatunk hintőport, illetve szagtalanító sprayt. A szezonváltások alkalmával a lábbelit érdemes mindig tisztított állapotban a következő használatig elrakni. Sámfázzuk, vagy újságpapírral tömjük ki, hogy megőrizze eredeti formáját.