Kosár

Fájdalommentes járás gördülő talpú cipőben

Fájdalommentes járás gördülő talpú cipőben
„Mindig kényelmes cipőt és ágyat vegyél, mert ha nem az egyikben vagy, akkor a másikban.” – tartja a mondás. A minőségi cipőválasztás tehát fontos szerepet játszik lábunk egészségének megőrzésében, hiszen a láb statikájának megbomlása nemcsak fájdalmas elváltozásokkal jár, de a tartó- és mozgató szervrendszerünket is megbetegítheti. A kemény talajon való járás, a láb túlterhelése és az egészségtelen cipők együttesen felelősek az ortopéd lábproblémák kialakulásáért, melyek súlyosan akadályozhatják mindennapi teendőink ellátását.

Lábproblémák kialakulása

Az ortopéd orvosok naponta találkoznak a rossz cipők számlájára írható rendellenességekkel, a tyúkszemtől a bütyökig, a kalapácsujjtól a sarkantyúig, igen széles a skála. Az esetek túlnyomó részében a lábon keletkezett gyulladás leggyakoribb kiváltó oka a kényelmetlen, szűk lábbelik okozta káros nyomásterhelés, aminek következtében a láb egyes részeire az átlagosnál jóval nagyobb terhelés jut, így kezdetben fájdalmas gyulladások, majd komolyabb lábdeformációk jönnek létre.

Az emberi test alapja a lábfej így, ha nem megfelelő lábbelit viselünk, azzal nem csak a lábunknak, hanem az egész testünknek árthatunk. Ha megbomlik a láb statikája, akkor az gyakorlatilag mindenre kihat, amivel kapcsolatban van. Megterheli a bokát, a térdet, és hatással lesz a medencére és a gerincoszlopra is. Idővel létrejöhetnek súlyos mozgásszervi problémák, amik csak műtéti úton állíthatók vissza. Ezek a panaszok megelőzhetők, ha szem lőtt tartja, hogy a fájdalommentes járás alapja egy egészségügyileg ideálisan megválasztott cipő.

Fájdalommentes járás gördülő talpú cipőben

A gördülő talpú cipő

A lábunkat eredetileg arra „találták ki”, hogy mezítláb járjunk, természetes talajon. Ezzel szemben naponta átlagosan 5-10 ezer lépést teszünk meg, mindezt kényelmetlen cipőkben, kemény aszfalton. Minden egyes lépésnél a testsúly 1-1,5-szerese nehezedik a lábujjakra vagy a sarokra ahelyett, hogy az egyenletesen szétoszlana az egész talpon.

Ezt felismerve fejlesztették ki a gördülő talpú cipőt, ami a természetes talajon való mezítlábas járás érzését adja vissza, a láb járás közben történő gyengéd átgördülésével. A speciális gördülő talpszerkezet egészségügyileg ideális környezetet teremt a lábnak, az így kialakult pozícióban a testsúly egyenletesen szétoszlik az egész talpon, így tehermentesülnek a gyulladt csontok és ízületek.

Az ívelt talpú cipők lényege tehát a káros nyomásterhelése csökkentése, amely az ortopédiai lábproblémák kialakulásának legfőbb oka. A létrejövő nyugalmi pozícióban jelentősen csökken a sarokra és a lábujjakra irányuló túlterhelés, ami enyhítheti a leggyakoribb lábpanaszoknak számító saroksarkantyú, sarokgyulladás, bütyök, tyúkszem, kalapácsujj és lábközép-gyulladás okozta fájdalmakat.

A gördülő talpszerkezet anatómiailag helyesen támasztja alá a lábboltozatot, viselése korrigálhatja a lúdtalpat és a bokasüllyedést, ennek eredményeképpen nincs szükség külön csináltatott talpbetétet hordani. A kerek talp gyengéden stimulálja a talp reflexzónáit, így a láb szöveteiben javul a vérkeringés, aktivizálódnak az izmok, emiatt a lábak nem fáradnak el annyira hamar.

Az ívelt talpak legfőbb hatása a teljes test izom-egyensúly hiányának kiegyensúlyozása, ami nem csak lábra, hanem az egész testre jótékony hatással lehet. A gördülő talpszerkezet különféle izomcsoportokat mozgat meg, amivel elkerülhetők a káros túlterhelések. Támogatja a harmonikus járáskép kialakulását, ami elősegítheti az egyenes testtartást, és jótékony hatással lehet a tartós állómunkát végzőknél jelentkező állandó derékfájdalomra.

A gördülő talpú cipőben a járás könnyed és élvezetes, a megnövekvő mozgásszabadságnak köszönhetően pedig sokkal frissebb és egészségesebb lehet. A gördülő cipővel újra felfedezheti a mozgás örömét, így többé nem fognak gondot okozni a mindennapi teendők. Az aktívabb életmód pozitív hatással lehet életminőségére, javulhat a szellemi egészség és plusz kalóriákat égethet el.

Fájdalommentes járás gördülő talpú cipőben

Válassza az egészséget

A fájdalmas ortopéd lábproblémák, ízületi gyulladások, derékfájdalom, porckopás bármely életkorban előfordulhatnak. A betegség legtöbbször együtt jár a láb valamilyen deformációjával is, ami felerősíti a megfelelő formájú és kialakítású cipő szükségességét. Lábunk egészségére egy életen át szükség van, ezért érdemes befektetni egy minőségi, egészségügyileg ideális gördülő talpú cipőbe. Ma már a kreatív formatervezés és a különleges anyagok mellet, rengeteg típus, szín és stílus közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt, nemre és korra való tekintet nélkül.