Bejelentkezés / Regisztráció
Rendeljen telefonon 1 perc alatt +36 20 925 3302
Close
Felső sáv megnyitása

Kereséshez legalább 3 karaktert meg kell adni. A keresési eredmény megtekintéséhez nyomja meg az Enter billentyűt vagy kiléphet az Esc billentyű lenyomásával.

Ezeket a cipőket kerülje, ha egészséges lábakra vágyik

VERLON_BLOG_KENYELMI_CIPOK

A nem megfelelő kényelmet nyújtó cipő nem csak pillanatnyi sanyargatást jelent a lábnak, hanem hosszútávon a fájdalmas lábproblémák kialakulásáért is felelős. Eldeformált, érzékeny lábfejjel még egy rövid séta is megpróbáltatássá válhat, ezért vásárláskor törekedjünk arra, hogy a kiszemelt lábbeli egészségügyi szempontoknak is megfeleljen. Összeszedtük, hogy milyen cipőket érdemes messziről elkerülni, ha egészséges és fájdalommentes lábakra vágyunk.

Milyen cipőt ne válasszunk?

Lábunk 26 csontból áll, melyek mindegyike egyedi méretű és formájú, emiatt mindenkit sajátos lábforma jellemez. Mielőtt megvásároljuk a nekünk tetsző cipőt, érdemes figyelembe venni saját adottságainkat, lábformánkat. Az divatos megjelenés fontos szerepet játszik a cipő kiválasztásakor, azonban ne feledkezzünk el a kényelmi szempontokról sem. Lássuk, milyen cipőkre mondjunk inkább nemet, lábunk egészsége érdekében…

 

Túl kicsi vagy túl nagy cipő

Gyakran előfordul próba közben, hogy az egyik méret túl kicsinek, a másik pedig túl bőnek bizonyul – ilyenkor nem érdemes kompromisszumot kötni. A túl kicsi cipő hatására ugyanis a lábujjak összetorlódnak, és az egész napos viselés során igen komoly fájdalmakat tudnak okozni. A túl rövid cipők hosszú távon olyan deformitásokhoz vezetnek, mint a bütyök vagy kalapácsujj, a fájdalmas nyomáspontokon pedig bőrkeményedés, és tyúkszem is kialakulhat. Mindazonáltal a túl nagy méretű cipő viselését sem ajánlják a szakemberek. Azok ugyanis nem tartják megfelelően a bokát, ami nem csak a stabilitás elvesztését és balesetveszélyt okoznak, de fájdalmas hólyagok és bőrkeményedés is kialakulhatnak a láb szüntelen le-fel csúszkálása során.

Túl keskeny, szűk cipő

A túl keskeny, szűk orrú cipők jelentősen megterhelik az elülső lábat, mivel rendellenes pozícióba kényszerítik a lábfejet, lábujjakat. Különösen a hegyes orrú cipő okoz problémát, mivel a lábfejet “háromszög alakúra” deformálja, amely rövid időn belül kalapácsujjat, és fájdalmas bőrirritációt okoz. Nagyon fontos, hogy a lábujjaknak elegendő helye legyen, ne préselődjenek össze a cipőben. A túl szoros cipő számos kellemetlen láproblémát okoz, mint például a bütyök, kalapácsujj vagy karvalyujj. Harántboltozatsüllyedés esetén a lábközépcsontok széttartása miatt kifejezetten ajánlott szélesebb előlábbal rendelkező cipő vásárlása.

 

Túl magassarkú cipő

A magassarkú cipő viselése esetén a testsúly kétharmada a láb elülső részére és a harántboltozatra terhelődik, ami hosszú távon komoly deformitásokat okoz a lábfejben. A túlterhelt előláb statikai szerkezete megborul, és olyan esztétikai problémák alakulnak ki, mint a kalapácsujj, bütyök, vagy ellaposodó lábujjak. A talpban lévő szalagok, izmok meggyengülnek, megnyúlnak, a láb kisízületei a talajhoz nyomódnak, a harántboltozat megsüllyed. A magassarkú cipők okozta természetellenes pozíció nemcsak a lábfejre van káros hatással, hanem a gerincünket is természetellenes helyzetbe kényszeríti. A magassarkú cipők viselése által kialakult feszes testtartás erősen igénybe veszi a gerinc csigolyáit, ami már rövidtávon is képes derékfájdalmat okozni.

Túl lapos, sarok nélküli cipő

A közhiedelemmel ellentétben a teljesen sarok nélküli, lapostalpú cipők sem egészségesek. Ebben az esetben a sarok minden egyes lépésnél nagyon gyenge csillapítással vagy csillapítás nélkül ütődik a talajhoz. A fékezőhatás hiányában az összes ízület a bokától az első nyakcsigolyáig egymásnak ütődik, amely kopáshoz és ízületi gyulladáshoz vezet. A lapostalpú cipőben a talp nem kapja meg a szükséges ingert az egészséges járáshoz, az Achilles-ín túlfeszül, hamar lefáradnak az ízületeket körülvevő izmok, ólmos lábfáradtságot és lúdtalpat eredményezve. Lépéskor a gerincet erős talpi rezgések érik, a medence túlságosan előre dől, gerinc- és derékfájdalmak jelentkezhetnek.

Milyen a lábnak ideális cipő?

Már a vásárlásnál arra kell törekedni, hogy a lábbelik ne csak a divatnak feleljenek meg, hanem a kényelmet is szolgálják, egyenletes súlyelosztást biztosítsanak, és amennyire lehet, csökkentsék az ízületekre nehezedő terhelést. Az az ideális cipő, amely épp a mérete a viselőjének, nem túl bő, de nem is szűk, megtámasztja, de nem szorítja a lábat, teret ad a mozgásának, nem akadályozza a keringését, és közepes sarokmagasságú: a lábnak ugyanis a legegyenletesebb terhelést a 3-5 centis sarokmagasság biztosítja. Érdemes próba közben sétálni egy keveset a cipőben, hogy megbizonyosodjunk annak kényelméről.  Ha tehetjük, az egészségünk és a cipőnk élettartamának növelése érdekében is évszakonként váltsunk cipőt, amellyel megelőzhetjük a lábunk és izmaink elkényelmesedését.


Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozom a hírlevélre

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról és nyereményjátékainkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!.GYORS SZÁLLÍTÁS

1-2 munkanap alatt

GYORS MÉRETCSERE

Futár csomagcserével

PÉNZVISSZAFIZETÉS

30 napos elállás

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Back to top

Feliratkozom a hírlevélre

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról és nyereményjátékainkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!.