Bejelentkezés / Regisztráció
Rendeljen telefonon 1 perc alatt +36 20 925 3302
Close
Felső sáv megnyitása

Kereséshez legalább 3 karaktert meg kell adni. A keresési eredmény megtekintéséhez nyomja meg az Enter billentyűt vagy kiléphet az Esc billentyű lenyomásával.

Intsen búcsút a kalapácsujjnak!

A kalapácsujj (digitus malleus) a lábfej egy rendkívül kellemetlen, és fájdalmas elváltozása. A lábujj alappercét hajlító és feszítő izmok egyensúlyának megbomlását jelenti. Leggyakrabban a harántboltozat süllyedésének köszönhetően alakul ki. Egy egészséges láb három ponton támaszkodik járás közben. Ha a láb statikája egy ponton is megbomlik, a láb boltozata lesüllyed, és a terhelés a lábujjakra terelődik. Az alapperc kiemelkedik, a középperc pedig lesüllyed, amely a nevéből is eredően, egy kalapács alakot vesz fel. A kalapácsujj okozta deformáció hatására, a lábujjak szabad mozgását korlátozza, így mozgatása igen fájdalmas lehet. A betegség szinte minden lábujjon előfordulhat, kivéve a nagylábujjat. Gyakran társulnak hozzá egyéb statikai eredetű problémák is, mint a benőtt köröm, tyúkszem, bőrkeményedés. A deformált lábujj, a cipő felső részéhez dörzsölődik, ahol túlzott nyomás gyakran fájdalmas tünetegyüttest okoz. A kalapácsujj nőknél jóval gyakrabban fordul elő a szűk orrú, magassarkú cipők viselése következtében.

Mik a kalapácsujj kialakulásának okai?

A kalapácsujj kialakulásának oka a láb statikájának megbomlására vezethető vissza. Leggyakrabban a nem megfelelő cipőválasztás következménye, ezért nem véletlen, hogy a betegség nagyobb számban nőket érinti. A kialakulás továbbá ízületi gyulladás, lúdtalp, genetikai hajlam és a lábujj sérülésének következménye is lehet. A kalapácsujj általában egy lassan kialakuló betegség, amely megelőzhető kellő odafigyeléssel, egészségügyileg ideális cipőválasztással és gyógytornával.

Milyen tünetek kísérik a kalapácsujjat?

A kalapácsujj lehet enyhe, illetve műtétet igénylő, súlyosabb elváltozás is. Járás közben a kényelmetlen érzéstől, az elviselhetetlen fájdalomig terjedhet. A legszembetűnőbb tünet, amellyel elsőként szembesülünk az a lefelé hajlított, karvalyszerű lábujjak megléte. A középső lábujjakon a dörzsölés hatására megjelenhet bőrkeményedés, tyúkszem és a bütyök is. A lábujj vonalában kialakuló fájdalom idővel a járást is lehetetlenné teszi. A járás rendellenessé, nehézkessé válik, és nap közben fájdalmas görcsök is jelentkezhetnek a lábujjakban. Ha a lábujjunkat nem tudjuk mozgatni, és a kinyújtás is fájdalmat okoz, akkor érdemes azonnal ortopéd szakemberhez fordulni.

 

Így előzheti meg a kalapácsujj kialakulását

A kalapácsujj kialakulásának hátterében a legtöbb esetben a rossz cipőválasztás áll. Cipővásárlás során érdemes megvizsgálnunk, hogy lábfejünknek kellőképpen kényelmes-e a lábbeli szélessége, szabad mozgást biztosít-e a lábujjaknak. A cipő orra inkább legyen gömbölyű, mint hegyes, ugyanakkor kerüljük a teljesen lapos, vagy a nagyon magas sarkakkal rendelkező cipőket, melyek a bokát és a harántboltozatot is jelentősen túlterhelik. Az ortopéd szakemberek szerint a lábizmok erősítése és nyújtása rendkívül fontos, és a még kezdődő állapot is visszafordítható a segítségével. Próbáljunk meg minél többször használni a lábujjainkat, mindennapi tevékenységeink során. Kapaszkodjunk velük, vegyünk fel tárgyakat, fogjunk velük labdát. Enyhe kalapácsujj esetén masszázzsal, lábujjtornával is korrigálható az állapotunk.  Mindenképpen érdemes szakemberrel konzultálni, hogy megkapjuk az állapotunknak megfelelő, személyre szabott segítséget.

Gördülő talpú cipő kalapácsujj esetén

A gördülő talpú cipő olyan lábszerkezeti problémában is megoldást nyújthat, mint a kalapácsujj. Az ívelt talpú cipő speciális felépítésének köszönhetően egyenletesen oszlatja el a testsúlyt a talp teljes felületén, ezáltal tehermentesíti az összetorlódott lábujjakat. Viselésével a lábujjakra összpontosuló, fájdalmas terhelés rövid időn belül megszűnik, ami a gyulladásos folyamatok visszafordulását jelenti. A gördülő talpú cipők a természetes, mezítlábas járás stimuláló érzését adják. Aktiválják a láb-, a farizom- és a hát izmait, javítják a vérkeringést, korrigálják a lúdtalpat, támogatják a helyes testtartást, és bizonyítottan jótékony hatással vannak a hátra, derékra és gerincoszlopra. A láberősítő gyógytornát a gördülő talpú cipő viselése tovább erősíti, aminek az együttes hatásával megszüntethető a kalapácsujj okozta deformáció, és újra átélheti a fájdalommentes, puha járás örömeit. Az örökletesség miatti kialakulás veszélye, sajnos mindezek ellenére fennáll, ám aki mindent megtesz a megelőzés érdekében, könnyedén elkerülheti ezt a rendkívül kellemetlen lábszerkezeti betegséget.


Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozom a hírlevélre

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról és nyereményjátékainkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!.INGYENES SZÁLLÍTÁS

20.000 Ft rendelés felett

GYORS MÉRETCSERE

Futár csomagcserével

PÉNZVISSZAFIZETÉS

30 napos elállás

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Back to top

Feliratkozom a hírlevélre

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról és nyereményjátékainkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!.