Post Thumbnail

Mi a saroksarkantyú?

Jellemzően ott alakul ki, ahol a csont nyomás hatására dörzsöli az izmot, ami később rendellenes növekedésnek indul, majd a környező izmok begyulladása is megindulhat. A legtöbb esetben nem maga a csontkinövés, hanem a sarokcsont gyulladása okozza a kínzó fájdalmakat. Ennek az elváltozásnak a hatására minden lépésnél tompa, majd idővel egyre erősödő fájdalmat érezhetünk a sarokban. Az betegségben érintettek jellemzően 30-60 év közötti nők, akik divatos cipők hordásával szinte borítékolják a későbbi ortopéd lábbetegségek kialakulását.

A saroksarkantyú kialakulásának leggyakoribb okai

Az egészségügyileg nem megfelelő cipő viselése a leggyakoribb ok. A rendkívül ártalmas divat cipők, mint a szűk magassarkú cipők, de a nagyon alacsony, szinte egyenes talpú cipők is (mint pl. saruk, balerina cipők) a kialakulási okok toplistáján szerepel, hiszen a járás okozta ütődés-energiát közvetlenül érik a talpat, ami miatt a sarok túlterhelődik, fájdalmassá válik. A hosszan tartó, állva végzett megerőltető munka is közrejátszik az esetek többségében. A civilizációnknak köszönhetően sajnos egyre gyakoribb az ülőmunkát végző fiatalabb korosztály megbetegedése is, hiszen ma már szinte mindenki aszfaltozott útfelületen jár. Egy másik rizikófaktor a túlsúly, ami szintén nem kedvez a sarokproblémáknak, így mindenképpen érdemes a testsúlyunkkal is foglalkozni, főleg, ha már megtörtént a baj.

A saroksarkantyú megszüntetése

Ha a talpát kellőképpen alátámasztó, egészségügyileg ideális (3-5cm) sarokméretű cipőt visel, akkor máris jelentősen mérsékelte a sarkantyú kialakulásának a veszélyét. A  gördülő talpú cipők egy jó megoldás lehet mind megelőzés, mind pedig, a már kialakult saroksarkantyúval járó fájdalom csökkentésére. A gördülő talpszerkezet csillapítja a járás közben keletkező ütődés-energiát, ezáltal tehermentesíti- és kíméli a sarok és a teljes talp ízületeit.

A lakásunkban sem érdemes a kemény padlón mezítláb járnunk, célszerű szintén sarokkímélő papucsot, klumpát választanunk! Ortopéd szakorvosok segítségével speciális talpbetét készíttetése is igen javasolt. A megfelelő cipő kiválasztása után különböző lábfej időnkénti megmozgatásával, masszázzsal is csillapítható a sarkantyú okozta gyötrődés/ kínszenvedés. Ne hagyja, hogy fájdalom megkeserítse mindennapjait, hiszen a betegség egy kis odafigyeléssel már orvosolható. Legyen újra önmaga, és legyen ismét aktív résztvevője unokája, családja életében! Tegyen a betegsége ellen még Ma!