Post Thumbnail

Mi az a lúdtalp?

A lábnak két boltozatát különböztetjük meg: az egyik a keresztboltozat, ami elöl található az öt  lábközépcsonton átívelő haránt vonal, míg van egy hosszanti boltozat, ami a lábszél külső és belső ívének felel meg. Amennyiben a boltozat kiegyensúlyozott működése megbomlik, a lábra nehezedő súly ellapítja a talpat, a boka pedig elmozdulhat. A lúdtalpat felnőtt korban kiválthatja a hirtelen fellépő többletsúly, helytelen testtartás, terhesség, vagy akár tartós állómunka is.

Milyen tünetek kísérhetik a lúdtalpat?

Ha sajgó derék, bokafájdalmak, kínzó lábgörcsök gyötrik, érdemes elvégezni az úgynevezett “vizes talp tesztet”, ami láthatóvá teszi, hogy valóban lúdtalpról van-e szó. Egyszerűen vizezze be a talpát, majd egy papírlapra lépjen rá. Ha a papírlapon a teljes talpa látszik, akkor alacsony a boltíve, és gyanakodhat lúdtalpra. Ha kételyei vannak, mindenképpen ajánlatos az ortopéd szakorvos felkeresése is, aki segíthet a megfelelő cipő, talpbetét kiválasztásában.

Hogyan kezelhető a lúdtalp?

Ha kellő odafigyelést szentelünk lábunk egészségére, akkor a felnőttkori lúdtalpan könnyen korrigálhatjuk. Az egyik legfontosabb, amit tehetünk, hogy egészségügyileg megfelelő cipőt hordunk. A lábbeli sarka ne legyen magasabb 3-4 cm-nél, és válasszunk a lábfejszélességünkhöz passzoló cipőt, ami nem nyomja össze, és terheli a lábujjakat. A nem megfelelő cipőben a lábra jutó nyomásterhelés aránytalanul oszlik el, így akár súlyosbodhatnak a kezdeti tünetek.

Gördülő talpú cipők lúdtalp esetén

A gördülő talpú cipők speciális talpszerkezete ideális választás lúdtalpban szenvedők részére. Az ívelt talpú cipők lényege a káros nyomásterhelése csökkentése, amely az ortopéd lábproblémák kialakulásának legfőbb oka. A gördülő talpszerkezet anatómiailag helyesen támasztja alá a lábboltozatot, így viselése korrigálhatja a lúdtalpat és a bokasüllyedést. A gördülő cipőkben nincs szükség külön csináltatott talpbetétet hordani.