Bejelentkezés / Regisztráció
Rendeljen telefonon 1 perc alatt +36 20 925 3302
Close
Felső sáv megnyitása

Kereséshez legalább 3 karaktert meg kell adni. A keresési eredmény megtekintéséhez nyomja meg az Enter billentyűt vagy kiléphet az Esc billentyű lenyomásával.

A talpi bőnye gyulladás kialakulása és kezelése

Sokan nem is sejtik, de a talpi bőnye gyulladás (fascitis plantáris) az egyik leggyakoribb ortopéd panasz a társadalomban. Ha reggel, már az első lépések megtételekor fájdalmat érez, lehet, hogy talpi bőnye gyulladásban szenved. A kialakulása több tényezőből tevődhet össze, mint pl. a nem megfelelő cipőválasztás, a talpak túlzott terhelése, állómunka és akár a túlsúly is. A talpi bőnye gyulladás lassan alakul ki, de jelenléte nem hanyagolható el, hiszen, ha nem figyelnek fel rá időben, kínzó hát, derék, térd problémák is kialakulhatnak. Az ortopéd szakorvosok felismerték, hogy a talp tehermentesítése, és néhány életmódbeli változtatás gyors megnyugvást adhatnak lábai számára.

Fascitis plantáris, azaz a talpi bőnye gyulladás

A talp alján húzódó vastag, kötőszövetes lemez (talpi bőnye) a sarokcsonttól a lábujjak tövéig húzódik. A feladata a lépés által keletkezett becsapódás csillapítása és a talpboltozat megtartása. Ha a talpi bőnyére túl nagy terhelés jut, apró sérülések keletkeznek, amelyek begyulladnak majd később merevvé válnak. A gyulladt talpi bőnye szúró, nyilalló fájdalommal jelentkezik a lábfej teljes talpi területén, amely a reggeli első léptékkor, sportolás utáni pihenő időben, állómunkát követően jelentkezik. A gyulladást nem szabad elhanyagolni, hiszen az eleinte csak néhány percig tartó fájdalom krónikussá válhat, melyek később olyan ortopéd problémákat is okozhat, mint a kellemetlen saroksarkantyú, csontkinövések.

Mik lehetnek a kiváltó okok?

A talpi bőnye gyulladás kiváltó okai különfélék lehetnek. A leggyakrabban a 40-60 éves korosztály szenved a betegségben, de egyre gyakoribb a fiatalabbak között is. A nem megfelelő cipőválasztás, mint a vékony, puha talppal rendelkező, alátámasztás nélküli cipők hozzájárulhatnak a talpi bőnye gyulladás kialakulásához. Az álló munkát végzők körében (egészségügyi dolgozók, kereskedelmi dolgozók, pedagógusok) gyakrabban alakul ki, hiszen az egész napos talpalás a kemény padlón nem nyújt kellő rugalmasságot a talpi szalagok számára, ezért az megfeszül, és apró sérülések keletkeznek benne. A túlsúly vagy a hirtelen súlygyarapodás nagyobb kockázatot jelent, hiszen a szalagokra nehezedő nyomás jelentősen megterheli a láb boltozatát. Néhány sport is veszélyt jelent, ha nem megfelelő cipőben végzik. Ilyen például a futás, amikor a talp ritmikus, ismétlődő ütközése által jelentősen terhelődik.

Mit tehet ellene?

Ha gyanakszik rá, hogy talpi bőnye gyulladásban szenved, mindenképpen meg kell találnia a gyulladás okát. Az injekciós terápia, szteroidos-, gyógyszeres kúrák csupán tüneti kezelések, melyek hosszabb távon nem szüntetik meg a probléma valós okát. Az egészségtudatos cipőválasztás sokat segíthet a gyulladás enyhítésében. A gördülő talpú cipők speciális lekerekített talpszerkezete egyenletesen oszlatja el a lábra nehezedő testsúlyt a talp teljes felületén, így tehermentesíti a gyulladt területeket és megkíméli az ízületeket. Ha a fájdalom mindennapos, ügyeljen rá, hogy otthonában se járjon mezítláb, hanem válasszon egy kényelmes klumpát/papucsot. A túlsúly is nagy kockázatot jelent, ezért, ha teheti próbáljon az életmódján változtatni, és ismét visszaállítani egészséges testsúlyát, amellyel leveheti talpáról a terhelést. Amikor a talpi bőnye rugalmatlanná, merevvé válik, érdemes naponta nyújtó-, és manuális gyakorlatokat végeznie a talpi lábizmok erősítésére. Az akupunktúrás masszázs labdák és hengerek rendszeres alkalmazása jótékony hatással bírnak a kötőszövetekre. Számos egyéb alternatíva létezik a masszázshengereknek, használhat például egy vizes palackot, vagy egyéb hengeres/gömbölyű tárgyat is talpa lenyújtására.

Ne hagyja figyelmen kívül a talpi bőnye gyulladást, hiszen néhány életmódbeli változtatással elkerülhető és megszüntethető a kínzó talp fájdalom. Váltson egészségtudatos cipőre, és törekedjen az aktív életmódra, akár álló- akár ülőmunkát végezzen is. A gördülő talpú cipők csökkentik a lépés közben fellépő káros ütköző-hatásokat, aktivizálják az izomreflexeket és újra megnyugvást nyújtanak fájó végtagjainak. Ne mondjon le a fájdalommentes járásról, tegyen Ön is lépéseket az egészség felé, és lelje ismét örömét a járásban!


Kapcsolódó bejegyzések

Feliratkozom a hírlevélre

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról és nyereményjátékainkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!.GYORS SZÁLLÍTÁS

1-2 munkanap alatt

GYORS MÉRETCSERE

Futár csomagcserével

PÉNZVISSZAFIZETÉS

30 napos elállás

ÜGYFÉLSZOLGÁLAT

Back to top

Feliratkozom a hírlevélre

Értesüljön elsőként akcióinkról, újdonságainkról és nyereményjátékainkról! Iratkozzon fel hírlevelünkre!.