Budapesti öltönyház:

Olasz
stílus

Német minőség

Széles
választék

Öltönyházunkban

Méretre
igazítás

Mesterszabóval

Kosár

Üres

Vissza
2014-06-13

Hogyan gomboljuk az öltönyt?

Nem is gondolnánk, mennyi mindenre oda kell figyelnünk, amikor öltönyt viselünk: nem mindegy, milyen hosszú az ujj, milyen ing van alatta, vagy éppen hogyan gomboljuk az öltönyt. Ebben a bejegyzésben a gombolásról lesz szó, hiszen valljuk be, nehéz kiigazodni az egy- és kétsoros, valamint az egy- és többgombos zakók világában, főleg, ha „öltönyfronton” kezdők vagyunk.


Hogyan gomboljuk az öltönyt

Örök érvényű szabály, hogy az alsó gombot soha nem gomboljuk be, és talán nem is gondolnánk, honnan származik ez a szokás: a legenda szerint az 1900-a évek elején VII. Eduárd brit királynak egyszerűen túl nagy volt a hasa ahhoz, hogy az összes gombot begombolhassa öltönyén, így az alsó sort nyitva hagyta. A nép pedig, hogy ne sértsék meg az uralkodót, követni kezdték – így kezdődött az egész. Anglia ekkoriban befolyásos hatalomnak számított, így semmi sem állhatott a furcsa szokás fokozatos elterjedésének az útjába világszerte.

 

Napjainkban modern öltönyeit már kimondottan úgy tervezik, hogy a megfelelő fazon és esés eléréséhez nyitva kell hagyni az alsó gombot. Hogy ez Eduárd király vagy egyszerűen a divat fejlődése miatt alakult így, nem számít – ez az örök érvényű szabály az öltöny gombolásánál.

 

A legegyszerűbb dolgunk az egy gombos zakóval van: ha állunk, begomboljuk, ha leülünk, kigomboljuk. Nincsenek extra gombok, amivel bajlódni kellene. A legelterjedtebb egy gombos fazonok a szmoking és zsakett, melyek inkább különleges alkalmakra készülnek.

 

A két gombos zakóknál szintén egyszerű dolgunk van: az alsó gombot mindig nyitva hagyjuk. Ha mind a két gombot begomboljuk és tükörbe nézünk, azonnal észrevesszük, hogy valami „nem stimmel”. A begombolt alsó gomb ráadásul jelentősen korlátozza a mozgásunkat. Itt is érvényes a „ha leülünk, kigomboljuk” szabály, de ez magától értetődő: begombolt zakóban ülni egyszerűen nem kényelmes. Ha két gombos öltönyt választunk, nem hibázhatunk: ez a fazon ugyanis minden testalkatra- és magasságra megfelelő, optikailag nyújtja és vékonyítja a testet, miközben kiemeli az előnyös vonásokat.

 

A háromgombos zakó már kissé divatjamúlt, de esetében többféle lehetőségből válogathatunk: gomboljuk be csak a középső gombot, vagy hagyjuk nyitva csak az alsót. A négy- vagy többgombos zakók – szerencsére – mára szinte teljesen kikoptak a köztudatból, mi se válasszuk ezeket a fazonokat!

 

A klasszikus duplasoros öltönynél sincsen bonyolult dolgunk: az alsó sor kivételével mindent gomboljunk be. Ezután hagyjuk begombolva az öltönyt addig, amíg le nem vesszük. Még akkor se gomboljuk ki, ha leülünk. A duplasoros öltöny katonai fazonjai megköveteli, hogy amíg rajtunk van, mindig be legyen gombolva, máskülönben a zakó elején keletkező anyagtöbblet slampos megjelenést kölcsönöz.

 

Bár úri hiúságnak tűnhet, hogy ennyit foglalkozunk a gombolással, ezeket az egyszerű lépéseket minden férfinek tudnia kell. Egy minőségi öltönyt nem csak hordani, viselni is kell, ebbe pedig beletartozik a gombolás etikettje is.

 

Hozzászólások

Megosztás: fb g+

Zhang margareta

Üdvözlöm! A cipők firgalmazasaval kapcsolatban irok! Kivel tudom felvenni a kapcsolatot? Üdvözlettel. Zhang Margareta Telefon 06-30/3016246

Máté

Tisztelettel. azzal kéréssel fordulok önökhöz szükségem lenne zilli feliratu férfi zako gombra hol tudom ezt be szerezni.és mennyibe kerül.

Ritoot

Ritoot Fashion and jewelry brands revealed, check out my blog for the latest trends http://www.ritoot.com/blog/